Developmental Biology: Objective type questions with answer

1: Due to the migration of mesodermal cells from the epiblast, a groove is formed known as (A) Neural groove (B) Primitive groove (C) Somatopleure (D) Splanchnopleure 2: The hypoblast is mainly presumptive (A) Ectoderm (B) Endoderm (C) Mesoderm (D) Blastoderm 3: The membrane composed of ectoderm and somatic mesoderm …

»

1: Due to the migration of mesodermal cells from the epiblast, a groove is formed known as
(A) Neural groove (B) Primitive groove
(C) Somatopleure (D) Splanchnopleure

2: The hypoblast is mainly presumptive
(A) Ectoderm (B) Endoderm
(C) Mesoderm (D) Blastoderm

3: The membrane composed of ectoderm and somatic mesoderm is known as
(A) Somatopleure (B) Splanchnopleure
(C) Visceralopleure (D) All of these

4: The cellular layer consisting of splanchnic mesoderm and endoderm is known as
(A) Somatopleure (B) Splanchnopleure
(C) Visceralopleure (D) Parietopleure

5: The lateral plate mesoderm is differentiated into 2 sheet like layers i.e. somatic mesoderm and
(A) Chorda mesoderm (B) Proper mesoderm
(C) Splanchnic mesoderm (D) Dermatogenic mesoderm

6: In chick gastrula ____________ and ____________ formation do not occur.
(A) Somatopleure, Splanchnopleure (B) Primitive streak, Dorsal lip
(C) Invagination, Archentron (D) Primitive streak, Ventral lip

7: Mesomere somite gives rise
(A) Digestive system (B) Muscles
(C) Skeleton (D) Excretory system

8: Muscles, axial skeleton and connective tissues are differentiated from
(A) Epimeres (B) Mesomere
(C) Hypomere (D) Endoderm

9: Coelom is formed from
(A) Epimere (B) Hypomere
(C) Mesomere (D) None of these

10: In 24 hours chick embryo the foldings of neural plate are clearly visible. At this stage embryo is called
(A) Morula (B) Blastula
(C) Neurula (D) Blastocyst

Answer
1. B,2. B,3. A,4. B,5. C,6. C,7. D,8. A,9. B,10. C

Leave a Comment

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin