Ecology Objective Type questions with answer

31. Among the following green house gases will absorb the light of wavelength- (a) 200 nm (b) 300 nm (c) 350 nm (d) 450 nm 32. The photochemical smog is produced by- (a) Nitrogen oxides (b) Hydrocarbons (c) Nitrogen oxides & hydrocarbons (d) Solar radiation on NOX & hydrocarbon 33. …

»

31. Among the following green house gases will absorb the light of wavelength-
(a) 200 nm (b) 300 nm
(c) 350 nm (d) 450 nm

32. The photochemical smog is produced by-
(a) Nitrogen oxides
(b) Hydrocarbons
(c) Nitrogen oxides & hydrocarbons
(d) Solar radiation on NOX & hydrocarbon

33. Major aerosol pollutant in jet plane emission is-
(a) SO2 (b) CO
(c) Methane (d) Flurocarbon

34. Those species whose populations have been seriously depleted and whose ultimately
security is not assured is known
(a) Threatened species (b) Endangered species
(c) Vulnerable species (d) Rare species

35. Wild life is destroyed most when-
(a) There is lack of proper care
(b) Mass scale hunting for foreign trade
(c) Its natural habitat is destroyed
(d) Natural calamity

36. Increased incidence of floods in plains of North India are due to-
(a) Increased deforestation in catchment areas
(b) Increase in incidence of rainfall
(c) Silting of dams
(d) More area under cultivation

37. The two major aspects of ecosystem are-structure and function. By function we mean-
(a) The rate of biological energy flow i.e., the rate of production of respiration of
community
(b) Biological or ecological regulation including both regulation of organisms by
environment and relation of environment by the organisms
(c) The composition of biological community including species, numbers, biomass
and life history
(d) None of the above

38. Micro consumers are popularly known as-
(a) Primary consumer (b) Secondary consumer
(c) Tertiary consumer (d) Decomposers

39. Moss bags, epiphytic lichens and mosses have used for monitoring-
(a) Air pollution (b) Water pollution
(c) Oil pollution (d) Land pollution

40. The maximum primary productivity is seen in-
(a) Grasslands (b) Tropical rain forest
(c) Deserts (d) Mangroves

Answer
31. (d) 32. (d) 33. (d) 34. (a) 35. (c) 36. (a) 37. (a) 38. (d) 39. (a) 40. (a)

Leave a Comment

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin