Embryology – Multiple Choice Questions with answer

1: Gradual growth through a series of progressive changes is called (A) Growth (B) Development (C) Cleavage (D) Transduction 2: The study of developmental changes is known as (A) Embryology (B) Developmental biology (C) Both A and B (D) Chrono-biology 3: As a fertilized egg develops into an embryo, it …

»

1: Gradual growth through a series of progressive changes is called
(A) Growth (B) Development
(C) Cleavage (D) Transduction

2: The study of developmental changes is known as
(A) Embryology (B) Developmental biology
(C) Both A and B (D) Chrono-biology

3: As a fertilized egg develops into an embryo, it undergoes
(A) One meiotic cell division, only (B) Many meiotic cell divisions
(C) One mitotic cell division, only (D) Many mitotic cell divisions

4: Undifferentiated tissue from which new cells are formed, as at the tip of a stem or root.
(A) Meristele (B) Merithallus
(C) Meristem (D) All a, b and c

5: Primary growth depends upon activity of
(A) Apical meristem (B) Secondary meristem
(C) Lateral meristem (D) Vascular cambium

6: Secondary growth is made possible by the _____________ which increases the girth of plant.
(A) Primary meristem (B) Apical meristem
(C) Lateral meristem (D) None of the above

7: In ________ plants whole body is capable of growth.
(A) Angiosperms (B) Gymnosperms
(C) Bryophyta (D) All of these.

8: The correct sequence of growth phases in plants is
(A) Elongation-Formative-Maturation (B) Maturation-Elongation-Formative
(C) Formative-Maturation-Elongation (D) Formative-Elongation-Maturation

9: During elongation phase the cells become enlarged due to
(A) Transpiration pressure (B) Plasmolytic pressure
(C) Turgor pressure (D) Both B and C

10: During which phase the elongated cells are modified into permanent cells.

(A) Formative phase (B) Elongation phase
(C) Both A and B (D) Maturation phase

Answer
1.B,2.C,3.D,4.C,5.A,6.C,7.C,8.D,9.C,10.D,

Leave a Comment

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin