Gastrointestinal physiology GIT Exam objective type questions answers

The overall function of the human digestive system is to provide materials to be used by the individual cells of the body. These materials are used by the cells: a. As energy for life processes. b. For growth and repair of body tissues. Gastrointestinal physiology GIT Exam objective type questions …

»

The overall function of the human digestive system is to provide materials to be used by the individual cells of the body. These materials are used by the cells:

a. As energy for life processes.
b. For growth and repair of body tissues.

Gastrointestinal physiology GIT Exam objective type questions answers

 

 

1) Which of the following are incorrectly paired

a. pancreatic alpha amylase-starchb. elastase-tissue rich in elastin
c. renin-coagulated milkd. erythropeptidase-polypeptides

Ans. d

2) All are GIT hormones except

a. cholecystokininb. gastrin
c. secretind. erythropoietin

Ans. d

3) Iron is absorbed in

a. stomachb. duodenum
c. jejunumd. ileum

Ans. b

4) In infants, defecation often follows a meal. The cause of colonic contractions in this situation is

a. gastro-ileal reflexb. increased circulating levels of CCK
c. gastrocolic reflexd. enterogastric reflex

Ans. c

5) Which of the following has highest ph

a. gastric juiceb.  pancreatic juice
c. bile in GBd. secretions of intestinal glands

Ans. b

6) Man is unable to digest

a. dextrinb. glucose
c. cellulosed. glycogen

Ans. c

7) Steatorrhoea may be caused by all factors except

a. pancreatectomyb. gastrin secreting hormone
c. resection of distal ileumd. hemolytic jaundice

Ans. d

8.  Normal swallowing is dependant on the integrity of the

a. 9th and 10th cranial nervesb.  pyramidal tract
c. trigeminal nerved. appetite center of hypothalamus

Ans. a

9) Secretion of intrinsic factor occurs in

a. parietal cells of stomachb. chief cells of stomach
c. upper abdomend. alpha cells of pancreas

Ans. b

10) In which of the following is absorption of water greatest

a. colonb. jejunum
c. duodenumd. stomach

Ans. b

11) Secretin is released by

a. acid in duodenumb. acid in stomach
c. cells in the liverd. distention of colon

Ans. a

12) Which of the following would not be produced by total pancreatectomy

a. hyperglycaemiab. metabolic acidosis
c. weight gaind.  decreased absorption of amino acids

Ans. c

13)  Vit D is essential for normal

a. fat absorptionb. Ca absorption
c. ADH secretiond. protein absorption

Ans. b

14) Gastrin secretion is increased by

a. acid in the lumen of stomachb. distension of stomach
c. increased circulating levels of secretind. vagotomy

Ans. b

15) Saliva is responsible for all EXCEPT

a. helps in deglutitionb. prevents dental caries
c. is essential for complete digestion of starchd. prevents decalcification of the teeth

Ans. c

Leave a Comment

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin