Homeostasis MCQ test question bank with answer

1). Which of the following is not a method used in maintaining homeostasis in the body? a). behavioral changes b). negative feedback loops c). hormonal actions d). positive feedback loops Answer: d 2). Which of the following describes an osmoconformer? a). mammals b). hagfish c). an animal that maintains a …

»

1). Which of the following is not a method used in maintaining homeostasis in the body?
a). behavioral changes
b). negative feedback loops
c). hormonal actions
d). positive feedback loops
Answer: d

2). Which of the following describes an osmoconformer?
a). mammals
b). hagfish
c). an animal that maintains a relatively constant blood osmolarity independent of its surroundings
d). all of these
Answer: b[wp_campaign_1]

3). Which of the following animals uses Malpighian tubules for excretion?
a). ants
b). birds
c). mammals
d). earthworms
Answer: a

4). A shark’s blood is isotonic to the surrounding seawater because of the reabsorption of ___________ in its blood.
a). ammonia
b). uric acid
c). urea
d). NaCl
Answer: c

5). Which of the following animals has the least concentrated urine relative to its blood plasma?
a). bird
b). freshwater fish
c). human
d). camel
Answer: b

6). Which of the following is a function of the kidneys?
a). The kidneys remove harmful substances from the body.
b). The kidneys recapture water for use by the body.
c). The kidneys regulate the levels of salt in the blood.
d). All of these are functions of the kidneys.
Answer: d

7). The longer loops of Henle and the collecting ducts are located in the
a). renal cortex.
b). renal medulla.
c). renal pelvis.
d). ureter.
Answer: b

8). Selective reabsorption of components of the glomerular filtrate occurs where?
a). Bowman’s capsule
b). glomerulus
c). loop of Henle
d). collecting duct
Answer: c

9). Humans excrete their excess nitrogenous wastes as
a). uric acid crystals.
b). compounds containing protein.
c). very toxic ammonia.
d). relatively nontoxic urea. [wp_campaign_2]
Answer: d

10). Which of the following statements is not true?
a). ADH makes the collecting duct more permeable to water.
b). Guano contains high concentrations of uric acid.
c). Aldosterone is produced by the hypothalamus in response to high levels of sodium ions in the blood.
d). Uric acid is the least soluble of the nitrogenous waste products.
Answer: c

Leave a Comment

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin