Insulin metabolism Objective type questions with answer

1. The number of amino acids in pre-pro insulin is (A) 51 (B) 86 (C) 109 (D) 132 2. Proinsulin has (A) 74 amino acids (B) 86 amino acids (C) 105 amino acids (D) 109 amino acids 3. Daily secretion of insulin in a normal adult man is about (A) …

»

1. The number of amino acids in pre-pro insulin is
(A) 51 (B) 86
(C) 109 (D) 132

2. Proinsulin has
(A) 74 amino acids (B) 86 amino acids
(C) 105 amino acids (D) 109 amino acids

3. Daily secretion of insulin in a normal adult man is about
(A) 10 units (B) 20 units
(C) 30 units (D) 50 units

4. The insulin content of pancreas is about
(A) 50–70 units (B) 100–150 units
(C) 150–180 units (D) 200–250 units

5. The half life of insulin is
(A) < 3–5 minutes (B) < 8–10 minutes
(C) < 15 minutes (D) < 15 minutes

6. Insulin stimulates
(A) Hepatic glycogenolysis
(B) Hepatic glycogenesis
(C) Lipolysis
(D) Gluconeogenesis

7. Action of insulin on lipid metabolism is
(A) It increases lipolysis and increases triglyceride synthesis
(B) It decreases lipolysis and increases triglyceride synthesis
(C) It decreases lipolysis and decreases triglyceride synthesis
(D) It increases synthesis of triglyceride and increased ketogenesis

8. Insulin increases the activity of
(A) Pyruvate kinase
(B) Phosphorylase
(C) Triacylglycerol kinase
(D) Fructose 2, 6-bisphosphatase

9. Insulin decreases the activity of
(A) cAMP dependent protein kinase
(B) HMG CoA-reductas
(C) Phosphodiesterase
(D) Acetyl CoA-carboxylase

10. The human insulin gene located on the short arm of chromosome:
(A) 11 (B) 17
(C) 18 (D) 20

Correct Us If any Answer Is wrong

Answer
1. C 2. B 3. D 4. D 5. A 6. B 7. B 8. A 9. A 10. A

Leave a Comment

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin