MCQ on Respiratory System

1. Anaerobic respiration in animals produces a) CO2 and b) Lactic acid and H2O c) Glucose and O2 d) C2H5OH and CO2 2. In Nereis, gaseous exchange takes place through a) Skin b) Gills c) Book lungs d) Parapodia 3. Oxygen carrying blood pigment in certain annelids is a) hemoglobin …

»

1. Anaerobic respiration in animals produces
a) CO2 and
b) Lactic acid and H2O
c) Glucose and O2
d) C2H5OH and CO2

2. In Nereis, gaseous exchange takes place through
a) Skin
b) Gills
c) Book lungs
d) Parapodia
3. Oxygen carrying blood pigment in certain annelids is
a) hemoglobin
b) hemocyanin
c) Chlorocruorin
d) haemoerythrin

4. Lining of trachea is made up of Trachea
a) Simple squamous epithelium
b) Stratified epithelium
c) Pseudostratified epithelium
d) Simple cuboidal epithelium

5. The volume of air breathed in and out during effortless respiration is referred to as
a) Vital volume
b) Tidal volume
c) Vital capacity
d) Ideal volume

6. The volume of air breathed in and out during normal breathing is celled
a) Vital capacity
b) Tidal volume
c) Inspiratory reserve volume
d) Residual volume

7. Respiratory centre is located in

a) Hypothalamus
b) Cerebellum
c) Cerebrum
d) Medulla oblongata

8. In Adult man the total alveolar surface area in the lungs is
a) 10m2
b) 50 m2
c) 100 m2
d) 125 m2

9. In the lungs, the air is separated from the venous blood through
a) squamous epithelium + endothelium of blood vessel
b) squamous epithelium + tunica media of blood vessel
c) Transitional epithelium + tunica externa of blood vessel
d) None of these

10. The movement of chloride ions into erythrocytes from the plasma to maintain osmotic balance during transport of gases is known as
a) Chlorination
b) CO2 transport
c) Hamburger phenomenon
d) Passive transport

11. Mountain sickness is due to
a) Low PO2
b) Low PCO2
c) High PCO2
d) High PO2

12. Tracheoles are found in
a) Insects
b) Fish gill
c) Yeast cells
d) Diaphragm

13. During hibernation frog respires by
a) Skin only
b) Lung only
c) Both (a) and (b)
d) None of these

14. The exchange of respiratory gases in the lung occur in
a) Alveoli
b) Trachea
c) Bronchiole
d) Bronchi

15. Carbon monoxide poisoning is due to the formation of
a) carbamino haemoglobin
b) Methane
c) Carbonic acid
d) Carboxy haemoglobin

1-b
2-d
3-c
4-c
5-b
6-b
7-d
8-c
9-a
10-c
11-a
12-a
13-a
14-a
15-d

Leave a Comment

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin