Medical Microbiology MCQ Questions with Answer

1. Food poisoning is caused by a. Clostridum tetani b. Clostridum Welchi c. Diptheria d. Clostridium botulinum 2. Koplic’s spots will develop in a. HIV b. Measles c. Mumps d. Rubella 3. Viral DNA is resistant to DNA of the host cell because it contains a. 5’-HMC b. 5’-HMA c. …

»

1. Food poisoning is caused by
a. Clostridum tetani
b. Clostridum Welchi
c. Diptheria
d. Clostridium botulinum

2. Koplic’s spots will develop in
a. HIV b. Measles
c. Mumps d. Rubella

3. Viral DNA is resistant to DNA of the host cell because it contains
a. 5’-HMC b. 5’-HMA
c. 5’-CHM d. 5’MHC

4. Which of the following is an example of live vaccine?
a. pertusis b. mumps
c. cholera d. rabies

5. Triple toxoid vaccine gives protection against
a. Diphtheria, tetanus and rabies
b. Tetanus, whooping cough, Tuberculosis
c. Whooping cough, tetanus and Diphtheria
d. Whooping cough, cancer and T.B.

6. Higher does of chloramphenicol affects the eukaryotic cells because
a. They have 30 S ribosomes
b. They have mitochondria
c. They have 70 S ribosomes
d. None of the above

7. AIDS is caused by
a. Retrovirus b. Prion
c. Rhabdovirus d. Retroprison

8. Penicillin is a
a. Primary metabolite b. Secondary metabolite
c. Tertiary metabolite d. None of the above

9. The rejection of an organ transplant such as a kidney transplant, is an example of _____ Hypersensitivity.
a. Immediate b. Delayed
c. Allergy d. None of these

10. Listeriosis was ______ disease.
a. Food borne b. Water borne
c. Milk borne d. Air borne

Answer

1. d 2. b 3. a 4. c 5. c 6. b 7. a 8. b 9. a 10. a

Leave a Comment

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin