Objective questions for Immunology exam

1. Intensity of attraction between antigen and antibody molecule is known as a. Affiniy b. Avidity c. Reaction d. None of these 2. Active immunity is induced by a. Infection b. Placental transfer of antibodies c. Injection of antibodies d. Injection of gamma- globulins 3. Pasteur developed the vaccines for …

»

1. Intensity of attraction between antigen and antibody molecule is known as
a. Affiniy b. Avidity
c. Reaction d. None of these

2. Active immunity is induced by
a. Infection
b. Placental transfer of antibodies
c. Injection of antibodies
d. Injection of gamma- globulins

3. Pasteur developed the vaccines for
a. Anthrax b. Rabies
c. Chicken cholera d. All of the above

4. Delayed type of hypersensitivity is seen in
a. Penicillin allergy b. Contact dermatitis
c. Arthus reaction d. Anaphylaxis

5. The following are used for the preservation of virus, except
a. Freezing (–20°C–70°C)
b. Lyophilization
c. Ether
d. Formaldehyde

6. Antibody formation depends on
a. Age of the person
b. Amount of antigen
c. Well being of the person
d. All of the above

7. Local immunity is important in
a. Influenza b. Allergy
c. Polio d. All of these

8. Role of magnesium in vaccine is
a. Adjuvant b. Stabilizer
c. Conditioner d. All of these

9. Immunity is life long following
a. Diphtheria b. Tetanus
c. Measles d. Yellow fever

10. To prepare vaccine for small pox, the material used by Edward Jenner is
a. Small pox material b. Chicken pox material
c. Cow-pox material d. Measles material

11. During recombination, the strain that donates genetic material frequently with high rate:
a. Hfr-Strain b. F+-Strain
c. F-Strain d. both a and c

12. The character acquired by the cell due to recombination is
a. Inheritable b. Syppressed
c. Dominating d. Heritable

13. T-cells are produced from
a. Bonemarrow b. Thymus
c. Spleen d. None of these

14. Antibodies are produced from
a. T-cells b. â-cells
c. NK cells d. Eosinophils

15. Incomplete antigens are called
a. Immunogens b. Epitomes
c. Haptens d. Paratope

16. To be antigen, the chemical molecule (protein) needs
a. High molecular weight
b. Chemical complexity
c. Both a and b
d. None of these

17. The parts which filter lymph are
a. Lymph nodes b. Spleen
c. Thymus d. Bone marrow

18. The primary cells involved in immune response are
a. NK-cells b. K-cells
c. Lymphocytes d. None of these

19. Plasma cells are the end cells of
a. T-cells b. β-cells
c. Killer cells d. Nk-cells

20. Basophils have receptors for antibodies
a. IgG b. IgA
c. IgM d. IgE

Answer
1. a 2. a 3. d 4. b 5. c 6. d 7. d 8. b 9. c 10. c 11. a 12. d 13. b 14. b 15. c 16. c 17. a 18. c 19. b 20. d

Leave a Comment

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin