RNA Transcription MCQ questions with answer

1. DNA-dependent RNA polymerase requires the following for its catalytic activity: (A) Mg++ (B) Mn++ (C) Both (A) and (B) (D) None of these 2. The initiation site for transcription is recognized by (A) α−Subunit of DNA-dependent RNA polymerase (B) β−Subunit of DNA-dependent RNA polymerase (C) Sigma factor (D) Rho …

»

1. DNA-dependent RNA polymerase requires the following for its catalytic activity:
(A) Mg++ (B) Mn++
(C) Both (A) and (B) (D) None of these

2. The initiation site for transcription is recognized by
(A) α−Subunit of DNA-dependent RNA polymerase
(B) β−Subunit of DNA-dependent RNA polymerase
(C) Sigma factor
(D) Rho factor

3. The termination site for transcription is recognized by
(A) α−Subunit of DNA-dependent RNA polymerase
(B) β−Subunit of DNA-dependent RNA polymerase
(C) Sigma factor
(D) Rho factor

4. Mammalian RNA polymerase I synthesises
(A) mRNA (B) rRNA
(C) tRNA (D) hnRNA

5. Mammalian RNA polymerase III synthesises
(A) rRNA (B) mRNA
(C) tRNA (D) hnRNA

6. In mammals, synthesis of mRNA is catalysed by
(A) RNA polymerase I (B) RNA polymerase II
(C) RNA polymerase III(D) RNA polymerase IV

7. Heterogeneous nuclear RNA is the precursor of
(A) mRNA (B) rRNA
(C) tRNA (D) None of these

8. Post-transcriptional modification of hnRNA involves all of the following except
(A) Addition of 7-methylguanosine triphosphate cap
(B) Addition of polyadenylate tail
(C) Insertion of nucleotides
(D) Deletion of introns

9. Newly synthesized tRNA undergoes posttranscriptional modifications which include all the following except
(A) Reduction in size
(B) Methylation of some bases
(C) Formation of pseudouridine
(D) Addition of C-C-A terminus at 5’ end

10. Post-transcriptional modification does not occur in
(A) Eukaryotic tRNA (B) Prokaryotic tRNA
(C) Eukaryotic hnRNA (D) Prokaryotic mRNA

11. A consensus sequence on DNA, called TATA box, is the site for attachment of
(A) RNA-dependent DNA polymerase
(B) DNA-dependent RNA polymerase
(C) DNA-dependent DNA polymerase
(D) DNA topoisomerase II

12. Polyadenylate tail is not present in mRNA synthesising
(A) Globin (B) Histone
(C) Apoferritin (D) Growth hormone

13. Introns are present in DNA of
(A) Viruses (B) Bacteria
(C) Man (D) All of these

14. A mammalian DNA polymerase among the following is
(A) DNA polymerase α
(B) DNA polymerase I
(C) DNA polymerase II
(D) DNA polymerase IV

15. Mammalian DNA polymerase γ is located in
(A) Nucleus (B) Nucleolus
(C) Mitochondria (D) Cytosol

16. Replication of nuclear DNA in mammals is catalysed by
(A) DNA polymerase α
(B) DNA polymerase β
(C) DNA polymerase γ
(D) DNA polymerase III

17. Primase activity is present in
(A) DNA polymerase II
(B) DNA polymerase α
(C) DNA polymerase β
(D) DNA polymerase δ

Answer

1. C, 2. C, 3. D, 4. B, 5. C, 6. B, 7. A, 8. C, 9. D,10. D, 11. B, 12. B, 13. C,14. A, 15. C,16. A, 17. B

Leave a Comment

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin